Itálie v sevření koronaviru. Proč právě tam je situace tak tragická a co to znamená pro nás?

Lenka Petrášová

Co země, to jiný postup proti koronaviru. A také jiná dynamika šíření. Jenže když člověk hledá odpověď na otázku, proč právě na severu Itálie umírají stovky lidí denně a počet nakažených se blíží hranici třiceti tisíc, je těžké se dobrat odpovědí. Vědci, lékaři a imunologové, včetně české zdravotní sestry, která žije v Itálii a je spolu s celou šestičlennou rodinou nakažená virem a v karanténě, se v podstatě shodují na třech hlavních důvodech. A dva z nich se týkají i Česka. Je dobré se poučit z příběhu jiných.

INFO.CZ oslovilo desítku známých imunologů, lékařů a vědců, s otázkou, proč se virus v severní Itálii rozšířil tak raketově a proč má tolik obětí, když například sousední Švýcarsko své nejmladší obyvatele vůbec nechrání a nechává je čelit infekci. A ačkoliv žádné vědecky potvrzené zdůvodnění zatím není k dispozici, všichni oslovení, včetně sestry, která v Itálii už léta žije a vychovává dvě děti, se shodli na třech hlavních důvodech.

Zaprvé: neexistence dostatečné ochrany pro zdravotníky v prvních chvílích po zjištění nultého nakaženého. A to je nejspíš i problém Česka, jak se ukazuje, když se už i u nás začínají zavírat celá oddělení nemocnic a lékaři končí v karanténě.

Italská spisovatelka pro INFO.CZ: Italové znovu objevili, že jsou národ

sinfin.digital