Itálii zasáhla silná zemětřesení. U Amatrice se bojí další tragédie, v Římě zastavili metro

Michaela Kratochvílová

Oblast poblíž měst Amatrice a L’Aquila zasáhlo další zemětřesení. Podle dostupných informací se jeho epicentrum nacházelo deset kilometrů pod povrchem a mělo sílu 5,4 stupně Richterovy škály, po necelé hodině následoval další silnější otřes o síle 5,7 stupně a poté ještě jeden. Zemětřesení takového rozsahu může mít výrazně ničivé účinky, v oblasti by to ostatně nebylo poprvé.

Před několika měsíci našlo v troskách středoitalských měst kvůli silnému zemětřesení smrt téměř tři sta lidí, ve středu v 10:25 udeřila příroda znovu. Země se otřásla silou 5,4 stupně Richterovy škály.

Po necelé hodině následovaly dva další a silnější otřesy ve stejné oblasti, tentokrát měly hodnotu 5,7 stupně. 

Takové intenzity v rámci seismické aktivity dosahuje jev, který má obyčejně za následek zničení budov se špatnou statikou a narušení staveb v dobrém stavu.

Svědectví z místa se shodují, že zemětřesení trvalo poměrně dlouho, asi deset až dvacet vteřin, a bylo velice silné. Otřesy přicházely ve vlnách a roztřásly budovy, lidé také píší, že pociťují po zkušenostech z minulosti velký strach.

V oblasti je řada stavení poškozená ještě od minulého zemětřesení ze srpna. Z míst, která středeční zemětřesení zasáhlo, přicházejí informace o následných otřesech, rozsah škod zatím není známý, stejně jako to, zda si událost vyžádala oběti na životech. V Amatrice se zřítila zvonice kostela svatého Augustina, která přestála srpnovou tragédii.

Záchranáři se do postižených oblastí dostávají s obtížemi kvůli sněhu a zimnímu počasí. Tvrdé podmínky způsobily, že byla některá místa už před zemětřesením odstřižena od dodávek elektrické energie a plynu, občas i od dopravního spojení s okolním světem.

Silné otřesy cítili také ve Florencii a téměř sto kilometrů vzdáleném Římě. V italské metropoli reagovali uzavřením linek metra, které čeká kontrola, zda nedošlo k jejich poničení. Současně probíhá evakuace dětí ze škol.

sinfin.digital