Italský vicepremiér se setkal se žlutými vestami. Nepřijatelná provokace, zní z Paříže

ČTK

luš

Francouzské ministerstvo zahraničí považuje setkání italského vicepremiéra a šéfa protestního Hnutí pěti hvězd Luigiho Di Maia se zástupci žlutých vest za další, nepřijatelnou provokaci, uvedl dnes mluvčí resortu. Hnutí žlutých vest od poloviny listopadu pořádá protesty proti hospodářské a sociální politice prezidenta Emmanuela Macrona. Di Maio se s jejich zástupci setkal v úterý v pařížském regionu, naplánovali i další setkání v Římě.

„Tato nová provokace mezi sousedními zeměmi a partnery v Evropské unii není přijatelná,“ uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí. Di Maio by jako člen vlády neměl svým opakovaným vměšováním podrývat vzájemné vztahy Francie a Itálie, dodal.

„Setkali jsme se s lídrem žlutých vest Cristophem Chalençonem a s kandidáty do evropských voleb ze seznamu RIC (Shromáždění občanské iniciativy) Ingrid Levavasseurové,“ napsal ve úterý na facebooku Di Maio. Deník La Repubblica iniciativu italského vicepremiéra interpretoval jako hledání spojenců před volbami do Evropského parlamentu.

Amazon propustil zaměstnance, kteří se přihlásili k hnutí žlutých vest

sinfin.digital