Italští starostové se vzepřeli vládě, odmítají přitvrdit vůči migrantům

ČTK

luš

Několik starostů velkých italských měst oznámilo, že se nebudou řídit zákonem o migraci a bezpečnosti, který prosadil šéf protiimigrační Ligy, vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini. Informovala o tom dnes agentura AFP. Starosta sicilské metropole Palermo zákon označil za „nelidský“, starosta Neapole je zase připraven vpustit do přístavu loď Sea-watch 3 německé neziskové organizace s 32 migranty na palubě. Itálie přitom z popudu Salviniho lodím nevládních organizací loni přístavy uzavřela.

Středolevý starosta Palerma Leoluca Orlando ve veřejnoprávním rozhlase řekl, že zákon nebude uplatňovat v případech, které spadají do kompetence místní správy. „Text (zákona) je nelidský, protože porušuje lidská práva, a kriminogenní, neboť status lidí, kteří jsou na našem území legálně, mění na nezákonný,“ dodal.

Orlando zpochybňuje zejména opatření, které zamezuje osobě, která má dočasné povolení k pobytu, získat povolení k pobytu trvalému. Vysvětlil, že starostové takovému člověku nemohou vydat průkaz totožnosti, bez nějž daná osoba nemá přístup ke zdravotní péči.

Cesta přes Lamanšský průliv se migrantům může stát osudnou. Proč jich riskuje život stále víc?

sinfin.digital