Izrael přiznal, že zničil jaderný reaktor v Sýrii: mimořádné rozhodnutí, eliminovali jsme hrozbu pro celý region

ČTK

lup

Izraelská armáda dnes oficiálně přiznala, že v roce 2007 zničila zařízení na východě Sýrie, které považovala za jaderný reaktor. Nálet podle ní zlikvidoval hrozbu pro Izrael i celý region. Izraelský ministr odpovědný za tajné služby Jisrael Kac dnes na twitteru podle agentury Reuters napsal, že akce je z dnešního hlediska vzkazem Íránu, že mu Izrael nedovolí získat jadernou zbraň.

"Operace a její úspěch jasně ukázaly, že Izrael nikdy nedovolí, aby se jaderné zbraně ocitly v rukou těch, kdo ohrožují jeho existenci - tehdy to byla Sýrie, dnes je to Írán," uvedl Kac. Ministr obrany Avigdor Lieberman pak v prohlášení podle agentury AFP zdůraznil, že od roku 2007 se síla izraelské armády, letectva i tajných služeb zvýšila "a každý na Blízkém východě by si toho měl být vědom".

Ačkoli se všeobecně věřilo, že za útokem na syrské zařízení v provincii Dajr az-Zaur z 6. září 2007 byl Izrael, oficiálně to židovský stát dosud nepřiznal. Proč se tak teď rozhodl učinit, není podle agentury AP jasné. Krok by ale mohl souviset s plánovaným vydáním pamětí expremiéra Ehuda Olmerta, ale chápán by mohl být také jako varování adresované Íránu.

"Poselstvím útoku na reaktor z roku 2007 je, že Izrael nebude tolerovat výstavbu, která by mohla představovat ohrožení jeho existence," uvedl dnes náčelník izraelského generálního štábu Gadi Eisenkot.

Kurdové v padlém Afrínu slibují Turkům peklo na Zemi. Místo něj můžou přijít etnické čistky

sinfin.digital