Izraelci ze Sýrie evakuovali stovky příslušníků Bílých přileb. Převezli je do Jordánska

ČTK

lup

Izraelská armáda v noci na dnešek evakuovala ze Sýrie tamní záchranáře a převezla je do Jordánska. Podle izraelských sdělovacích prostředků jde o 800 členů takzvaných Bílých přileb a jejich rodiny. Agentura AP napsala, že jde o první podobnou intervenci Izraele v syrské válce. Syrský režim tyto záchranáře řadí k opozici, protože působili v oblastech ovládaných oponenty vlády.

Jordánsko potvrdilo, že přijalo 800 Syřanů, které si převezmou Německo, Kanada a Británie. "Protože jejich životy byly ohroženy, přijalo Jordánsko z čistě humanitárních důvodů" Bílé přilby, dokud je nepřevezmou tři jiné země, uvedl mluvčí jordánského ministerstva zahraničí. Jordánsko v minulosti uzavřelo svou hranici pro syrské uprchlíky, protože už má na území statisíce syrských běženců.

Izraelská armáda převoz záchranářů od hranice na Golanských výšinách označila za "mimořádné humanitární gesto", které Izrael učinil na žádost USA a jejich evropských partnerů, protože životy těch lidí byly v "bezprostředním ohrožení". Tento čin podle armády nic nemění na izraelské politice nezasahování do syrského konfliktu.

sinfin.digital