Izraelská ekonomika před temnou soutěskou. Absence stabilní vlády na ni dopadá a brzdí ji

Export.cz

Nela Brádleová

EXPORT.CZ | Až Izraelci zamíří v březnu tohoto roku k volebním urnám, bude tomu již potřetí za období kratší než jedenáct měsíců. Dlouhodobá absence stabilní vlády se negativně podepisuje na ekonomické situaci země.

Bývalá vládní koalice se rozpadla v prosinci 2018 a ani dvě loňská kola parlamentních voleb nedokázala zajistit sestavení nového stabilního kabinetu. Stávající prozatímní vláda tak zahájila rok 2020 bez schváleného státního rozpočtu. Kromě politické krize, která je umocněna vyšetřováním premiéra Benjamina Netanjahua v několika korupčních kauzách, zemi trápí také narůstající rozpočtový schodek, prohlubující se veřejný dluh či odklady důležitých ekonomických a sociálních reforem. Mezinárodní měnový fond v této souvislosti přistoupil ke snížení výhledu růstu izraelské ekonomiky na léta 2019 a 2020.

Když v prosinci 2018 padla pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua, nemohl nikdo ani tušit, že k sestavení příští stabilní vlády dojde až po bezprecedentním třetím kole parlamentních voleb, tedy zřejmě až v polovině roku 2020. A ačkoliv izraelská ekonomika, tažená primárně vysoce výkonným hi-tech sektorem, je v mnoha ohledech v dobré kondici, přetrvávající politická nejistota si na ni pomalu začala vybírat svou daň.

Rozpočtový schodek roste

Během roku 2019 se znepokojivě zvýšil schodek rozpočtu veřejných financí, který se jinak v posledních pěti letech dařilo držet pod úrovní tří procent hrubého domácího produktu. Podle informací z místního ministerstva financí jeho výše v roce 2019 dosáhla úrovně 3,6 %. Zvyšující se státní deficit také přispěl k obratu v trajektorii veřejného dluhu Izraele, který se loni poprvé za deset let prohloubil. Problémem je, že prozatímní vláda s omezenými pravomocemi nemá v současné době moc možností, jak na tyto ekonomické výzvy reagovat. To znamená, že až do sestavení nového kabinetu nebudou přijata opatření, která by pomohla zastavit prohlubování schodku prostřednictvím nástrojů fiskální politiky.

Expremiér Barak pro INFO.CZ: Blízký východ je tvrdý, Izrael je nejsilnější a musí to tak zůstat

sinfin.digital