Izraelská média: Trumpův mírový „plán století“ počítá s rozdělením Jeruzaléma

ČTK, lup

Plán, jímž chce americká vláda nastolit mír mezi Izraelem a Palestinci a který americký prezident Donald Trump nazývá plánem století, počítá s rozdělením Jeruzaléma. Informovala o tom dnes izraelská televize Hadašot s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Izraelská televize ale také uvedla, že Bílý dům její zprávu označil za "nepodložené spekulace" a odmítl ji blíže komentovat.

Trump přitom předloni konflikt mezi Izraelem a Palestinci vyostřil tím, že uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a loni tam z Tel Avivu přesunul americkou ambasádu. Jeruzalém patří k nejcitlivějším bodům izraelsko-palestinského konfliktu, protože ho obě strany chtějí za hlavní město. Nachází se v něm posvátná místa judaismu, islámu a křesťanství.

Trumpův mírový plán, jehož zveřejnění bylo už několikrát odloženo, naposledy začátkem ledna o několik měsíců, podle televize Hadašot předpokládá, že z Jeruzaléma se stanou dvě hlavní města. V jeho západní části a některých východních čtvrtích má být izraelská metropole a v arabských čtvrtích východní části by mělo být hlavní město palestinského státu. Posvátná místa v Jeruzalémě mají být v izraelské části, ale pod společnou správou "Izraele, Palestinců, Jordánska a možná dalších".

ANALÝZA: Válka mezi syrskými Kurdy a Tureckem je zažehnána. Snad alespoň prozatím

sinfin.digital