Izraelský průzkum: Ortodoxní Židé si nehledají práci, chtějí jen studovat náboženství

Pavel Novotný

Integrace ortodoxních židovských věřících do izraelské společnosti se zpomaluje. Klesá počet těch členů konity, kteří pracují a nejsou tak odkázáni na státní podporu. Vyplývá to z prosincové zprávy think tanku Israel Democracy Institute (IDI), ze kterého citoval zpravodajský web The Times of Israel.

Ortodoxní židé obchodují s módou a pomáhá jim při tom sexbomba Kardashian. To jde jen v Jeruzalémě

„Letošní zpráva naznačuje znepokojivý vývoj,“ konstatují spoluautoři zprávy ze zmíněného think tanku Gilad Malach a Lee Cahaner. „Je zjevné, že mění trend několika posledních let, kdy se ortodoxní věřící stále častěji zapojovali na trhu práce a docházeli do sekulárních škol a na univerzity. Registrujeme sice povzbudivé údaje ohledně klesající míry chudoby v ortodoxních kruzích, tyto úspěchy jsou ale po našem soudu výsledkem politiky minulých vlád, které zřetelně podporovaly vzdělání, zaměstnanost a ty Izraelce, které se přihlásili k vojenské službě,“ dodávají.

Tzv. charedim přitom v současnosti představují více než milion obyvatel Státu Izrael. Ten jako celek čítá necelých devět milionů lidí, zhruba pětinu pak tvoří Arabové s izraelským pasem. Lze tedy říci, že každý sedmý izraelský žid je (ve své víře) ortodoxní, ba ultraortodoxní.

Mimochodem, židovský stát se zdá být demografickými statistikami dlouhodobě fascinován, a to nejen v etnocentrické obavě z vyšší porodnosti arabských rodin, ale právě i kvůli značnému počtu dětí, který je pro ortodoxní prostředí typický. Podle projekce izraelských úřadů se tak v následujících čtyřech desetiletích počet Izraelců zdvojnásobí, přičemž kolem roku 2060 se bude celkem 29 procent obyvatel (5,3 z celkových 18 milionů) hlásit právě k charedim.

sinfin.digital