Jak se změní Slovensko? Stranu Čaputové ohrožuje i gratulant Kiska

Adam Kotrbatý

ANALÝZA | Předáci stran Progresivní Slovensko a Spolu se v noci na neděli radovali ze zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentskou a vyhlíželi světlé zítřky. Bližší pohled na výsledky ale ukazuje, že důvodů k optimismu zase tolik nemají. Jejich úspěch ohrožuje mimo jiné i dosavadní spojenec – prezident Andrej Kiska.

Zuzana Čaputová ještě ani nestačila sejít z pódia, na němž odpovídala na otázky novinářů, a k mikrofonu už se drali dva muži. Ivan Štefunko a Miroslav Beblavý, lídři stran Progresivní Slovensko a Spolu využili euforie ve štábu nově zvolené prezidentky, aby vzkázali lidem, že výhra Čaputové má význam i pro jejich koalici, která kandidátku podporovala.

„Je to pro nás signál, že Slováci a Slovenky jsou o mnoho progresivnější a liberálnější, než jak to dokazuje jejich politická reprezentace,“ řekl nadšený Štefunko. Že vystupovat hned po oslavující kandidátce nebylo nejšťastnější, nezmiňovali jen přítomní slovenští novináři, ale následující den to přiznal i sám Beblavý. Projev dvojice působil tak trochu jako snaha přiživit se na hvězdě voleb.

Čaputová nerovná se Progresivní Slovensko

Co je však důležitější, než první dojmy – mezi úspěch Čaputové a Progresivní Slovensko není možné dávat rovnítko. A to přesto, že první zvolená prezidentka ve slovenských dějinách byla ještě nedávno místopředsedkyní zmíněné neparlamentní strany a v kampani se příslušností k ní nijak netajila.

Britští poslanci berou brexit znovu do svých rukou. Donutí Mayovou k celní unii?

sinfin.digital