Jak to, že novičok Skripala nezabil? Experti řekli, co agentovi a jeho dceři zachránilo život

Info.cz

bel

Zdravotní stav bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala už není kritický a podle ošetřujících lékařů se zlepšuje. Nervový jed novičok, kterým byl spolu se svou dcerou na začátku března otráven, má ale schopnost zabíjet. Proč to v případě Skripala a jeho dcery, která se také stala cílem útoku, neplatí?

Není to slušná otázka, ale média ji přesto pokládají: Proč Skripalovi nezemřeli? Bývalý dvojitý agent Serget Skripal a jeho dcera Julije přežili útok nervovým jedem novičok. Na začátku března je našli na lavičce v jihoanglickém Salisbury a okamžitě převezli do nemocnice. Stav otce a dcery byl kritický, ale podle posledních zpráv ošetřujících lékařů se oba uzdravují.

„Dobře reaguje (Skripal) na léčbu, rapidně se zlepšuje a už není v kritickém stavu,“ uvedla ředitelka oblastní nemocnice v Salisbury Christine Blanshardová. Skripal je prý při vědomí a komunikuje s personálem nemocnice. Na síle nabírá i jeho dcera Julije. V péči lékařů ale oba ještě nějaký čas zůstanou. „Jakákoli spekulace o datu propuštění z nemocnice, by byla přesně tím - spekulací. Do té doby požádala Julija o soukromí, zatímco bude pokračovat její zotavování; chtěla bych vyzvat média, aby žádost respektovala,“ dodala Blanshardová.

Fondy EU nesmí být bičem na země odmítající uprchlíky, říká pro INFO.CZ vlivný eurokomisař

sinfin.digital