Jak zacházet s tajnými nahrávkami? Rakouský vládní skandál oživil mediální dilema

Celá Evropa už několikátý den v řadě sleduje hlubokou krizi rakouské politiky. Pád tamní vlády způsobilo video, které tajně pořídil a před volbami zveřejnil neznámý člověk nebo skupina. Kromě klíčové politické linky je tu ještě jedna. Ozývají se hlasy, že takové narušení soukromí politiků je nejen trestné, ale rovnou poškozuje základní principy demokracie.

S tímto tvrzením přišel mimo jiné zmocněnec pro ochranu osobních dat německé spolkové země Bádensko-Württembersko Stefan Brink. Na svém twitteru kritizoval německé noviny, které tajně pořízené video zveřejnily. Dosavadní rakouský vicekancléř Heinz Christian Strache na něm nabízí přístup ke státním zakázkám v Rakousku výměnou za peníze do stranické poklady a podporu ve volbách. Zřejmě pod vlivem alkoholu a v přítomnosti stejně dobře naladěného stranického přítele Gudenuse o tom diskutuje s falešnou ruskou miliardářkou. 

Brink nezpochybňuje, že se ze strany obou politiků jednalo o neuvěřitelný exces a zřejmě i porušení zákona. Polemizuje ale, zda natočení a zveřejnění videa z ryze soukromého prostředí nepoškozuje demokracii nakonec víc než to, co se na videu děje. „Když budeme klamat naše politické soupeře, nabourávat jejich soukromí, a dokonce se přitom dopustíme trestného činu, poškozujeme tím nejen naši politickou kulturu, ale i sami sebe,“ napsal Brink.

Z potomka sudetských Němců agentem Ruska. Kdo je muž v jádru rakouského skandálu?

sinfin.digital