Jako za války. Rakousko kvůli koronaviru chystá transporty pro zahraniční zaměstnance

Mezi Rumunskem a Rakouskem budou od května jako za války jezdit vlaky, z nichž nebude možné nikde po cestě vystoupit. Cestovat s nimi budou za přísných bezpečnostních opatření pouze rumunské pečovatelky. Bez nich by totiž péče o staré a nemohoucí lidi v Rakousku totálně zkolabovala. Podobně se připravuje i hromadná přeprava zemědělských dělníků.

 

Vlakové transporty, které se rozjedou z Rumunska do Rakouska už 2. května, každopádně nemají od konce druhé světové války v Evropě obdobu. Zatímco ale tehdy převáželi nacisté za otřesných podmínek v uzavřených vagonech vězně koncentračních táborů, dnes mají cestující ve vlakových transportech zachraňovat životy.

V Rakousku je 33 000 lidí bytostně závislých na nepřetržité, 24hodinové péči, kterou pro ně zajišťuje 70 000 pečovatelek, z 90 % pocházejících ze zahraničí. Polovina z nich jsou Rumunky. Protože se pravidelné dojíždění pečovatelek například ze Slovenska a Česka kvůli opatřením proti koronaviru a uzavření hranic zkomplikovalo, stala se rumunská pracovní síla pro oblast pečovatelské péče v Rakousku doslova životně důležitá. Její „přísun“ mají zajistit právě zmiňované speciální vlaky.

Zdravotní sestra nakažená koronavirem: Říkali mi, ať jdu do práce. Ani testovat mě nechtěli

sinfin.digital