Je bez vize a zkostnatělý. Předseda Evropské komise pod palbou kritiky

Lucie Bednárová

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se musí stále častěji potýkat s kritikou. Podle europoslanců a lidí z blízkosti Komise postrádá vizi, je příliš zapleten do skandálů s daňovými ráji a nezdravě se soustředí na staré členské státy, kterým vévodí Německo, a upřednostňuje je před zbytkem Evropy.

Kontroverzní německý eurokomisař Günther Oettinger, který má na kontě několik skandálů včetně sexistických poznámek na adresu žen a gayů, prošel slyšením před Evropským parlamentem a míří do křesla komisaře zodpovědného za rozpočet EU a lidské zdroje. Místo získá po bulharské kolegyni, která odešla za lepším do Světové banky.

Vítězným pocitům po Oettingerové obhajobě před europoslanci, která byla podle mnohých procházkou růžovým sadem, se pravděpodobně neubránil ani jeho šéf a zároveň předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který Němce na uvolněnou pozici prosazoval. „Včerejší Oettingerovo slyšení bylo přesným obrazem dnešní Komise. Nepříjemné otázky po něm stekly, nebo se k nim pro jistotu vůbec nevyjádřil,“ svěřil se redakci zdroj z blízkosti Komise, který si nepřál být jmenován.

Zákulisní hry v europarlamentu. Lidovci vybírají svého kandidáta na šéfa instituce

sinfin.digital