Je to alžírské jaro, proti vetchému prezidentovi vyjde do ulic až milion lidí, říká přímo z Alžíru politoložka

Milan Rokos

Alžírsko je na nohou. Protesty proti páté prezidentské kandidatuře Abdalazíze Butefliky, které zemi zachvátily v posledních dnech, pokračují i v pátek. V ulicích alžírských měst se očekává milion lidí, řekla v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ Yasmina Touaibiaová, profesorka politologie z univerzity v Nice a specialistka na země Maghrebu, která je nyní v centru alžírské metropole.

Jaká je dnes situace v alžírské metropoli poté, co policie ve čtvrtek zatkla několik desítek novinářů? Myslíte, že se protesty proti pátému mandátu prezidenta Abdalazíze Butefliky budou stupňovat?

Jsem teď v centru Alžíru a čekám na začátek manifestace. Ulice jsou klidné, je ale vidět značné množství policistů. Čeká se na konec páteční modlitby, protest začne po ní. V tuto chvíli je klid, ale lidé se pomalu scházejí.

Ví se, kolik lidí by mohlo přijít?

Očekává se, že by měl přijít až milion lidí. Kromě výzev na sociálních sítích svolávali k účasti na manifestaci i opoziční politické strany, odbory a nejrůznější nevládní organizace. Přijít by mělo enormní množství lidí. Důležité také je, že manifestace nebude jen v hlavním městě Alžíru, ale prakticky po celém Alžírsku.

Máme toho dost! Alžírsko vstoupilo do klíčového bodu obratu, lidé se bouří proti chřadnoucímu vůdci

sinfin.digital