Je to ještě kapitalismus? Velké přerozdělování v době pandemie podporuje už i pravice

Rakouský svaz obchodu žádá vládu, aby dala lidem „dárkové kupóny“ na 500 eur, směnitelné za zboží v rakouských obchodech. Jinak se podle vedení svazu rakouská ekonomika z koronavirové krize nevzpamatuje. Nabízí se ovšem otázka, zda podobné návrhy ještě zapadají do toho, co si vybavíme pod slovem kapitalismus, nebo jsme už někde jinde.

 

To, co rakouští obchodníci žádají od státu, jde v míře přerozdělování státních peněz ještě mnohem dál než socialistické plánování. Zástupci obchodníků zcela otevřeně vyzývají politiky, aby nechali vytisknout peníze a rozdali je lidem, kteří je půjdou utratit do obchodů.

„Darování peněz by podpořilo kupní sílu,“ argumentuje Rakouský svaz obchodu (Handelsverband Österreich). V rámci jeho návrhu by vláda měla obyvatelům Rakouska dát „dárkový šek“ v hodnotě nejméně 500 eur (13 000 korun), který by bylo možné použít jen na území Rakouska pro nákup libovolného zboží. Svaz obchodu (HÖ) si od toho slibuje znovunastartování „spotřeby“, která je v době koronavirové krize na velmi nízké úrovni. A to i přesto, že Rakousko už před měsícem otevřelo část obchodů a od začátku května zpřístupnilo i ty zbývající. Kdo ale čekal, že se Rakušané hromadně vrhnou na zboží a budou utrácet, hluboce se spletl.

Podnikatele svírají obavy z budoucnosti. Mají před sebou měsíce nejistoty, vládě už nevěří

sinfin.digital