„Jeden z nejtemnějších dnů země.“ Nový Zéland šokoval masakr v mešitách, zemřely desítky lidí

ČTK, luš

Při střelbě ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch dnes zemřelo čtyřicet devět lidí a další desítky, včetně dětí, utrpěly zranění. Informovala o tom premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová, podle níž jde o jeden z nejtemnějších dnů její země. Místní policie v souvislosti s útoky zadržela tři muže a jednu ženu. Jednoho z nich obvinili z vraždy, před soudem by měl stanout zítra. Podle policistů šlo o dobře organizovaný teroristický útok, zadržení měli v autech připravené výbušniny. 

Podle listu New Zealand Herald se střílelo v mešitách Al Noor a Linwood v centrální části téměř čtyřsettisícového města. Obě mešity jsou od sebe vzdáleny více než čtyři kilometry.

Australský premiér Scott Morrison informoval, že jedním ze zadržených je občan Austrálie. Označil ho za „pravicového extremistu, násilnického teroristu“. Podle médií se jmenuje Brenton Tarrant a pochází z města Grafton ve státě Nový Jižní Wales. 

Osmadvacetiletý muž si čin nahrával a živě ho přenášel na sociální sítě. Sedmnáctiminutové video, na němž je dle médií vidět, jak jede k mešitě, vchází do ní a střílí, bylo krátce po útoku na sítích zablokováno. Facebook a Instagram také zrušily účet domnělého atentátníka. 

Před střelbou muž zveřejnil dlouhé prohlášení vysvětlující jeho motivaci. Píše v něm, že ho k činu přivedly protiimigrační motivy.

Klaus ml.: Cítil jsem bezmoc, ztrácíme naši zem. Neomluvím se, z ODS mě vyhodí nejspíš zítra

sinfin.digital