Jeden z nejtragičtějších požárů v Rusku: kritizovaný gubernátor neustál tlak a končí

ČTK

pav

Gubernátor Kemerovské oblasti na Sibiři Aman Tulejev, kritizovaný kvůli katastrofálnímu požáru obchodního domu z minulého víkendu, dnes oznámil, že odstupuje z funkce. Informovala o tom agentura Reuters. Tulejevovu demisi požadovaly tisíce demonstrantů, kteří tento týden vyšli do ulic půlmilionového Kemerova. Při požáru zahynulo 64 lidí, z toho 41 dětí.

Ve zveřejněné videonahrávce gubernátor uvedl, že jeho rezignace je "tím jediným správným rozhodnutím" v reakci na neštěstí. "S takto těžkým břemenem není možné dále pracovat jako gubernátor. Je to morálně nemožné," okomentoval své rozhodnutí třiasedmdesátiletý Tulejev. Své odstoupení Tulejev, který sibiřský region vedl od roku 1997, oznámil v dopise prezidentu Vladimiru Putinovi. Ten jeho rezignaci přijal, informoval následně Kreml.

Úřadujícím gubernátorem dnes prezident jmenoval jednoho z Tulejevových náměstků, Sergeje Civileva. "Obyvatelé Kemerova a celého regionu, chtěl bych vám říci, že udělám všechno pro to, aby viníci této hrozné tragédie byli co nejpřísněji potrestáni," uvedl po svém jmenování Civilev, který poslední čtyři roky pracoval jako šéf společnosti zabývající se těžbou uhlí.

sinfin.digital