Jemenští povstalci zasypali Rijád raketami. Zabili jednoho muže, další zranili

ČTK

lup

Sedm raket, které v noci na dnešek odpálili šíitští povstalci z Jemenu, zabily jednoho egyptského občana a další dva jeho krajany žijící v hlavním městě Saúdské Arábie zranily. Oznámila to vojenská koalice vedená Saúdskou Arábií, která před třemi lety zahájila intervenci v Jemenu. Podle mluvčího koalice na Rijád mířily tři ze sedmi střel a jedna z nich zničila dům, ve kterém civilisté z Egypta žili. Je to poprvé, co koalice ohlásila odpálení tolika balistických střel během jediného dne, poznamenala agentura AFP. Útok přišel na třetí výročí intervence.

Vůdce jemenských povstalců Abdal Málik Hútí se na výročí intervence zapřísáhl pokračovat v boji proti Saúdské Arábii a Spojeným arabským emirátům coby pilířům vojenské koalice. "Jsme připraveni k ještě větším obětem, náš lid se stal ještě schopnějším čelit agresi," řekl v televizním projevu. "Jde o naši svobodu, naši důstojnost a naši nezávislost. S tím nemůžeme obchodovat," prohlásil.

Stoupenci mladého vůdce rebelů se podle AFP chystají v hlavním městě Saná na velké shromáždění k výročí války.

Od 26. března 2015 působí v Jemenu na podporu mezinárodně uznávané vlády vojenská koalice proti rebelům, kteří od roku 2014 ovládají hlavní město Saná a většina severní části země.

Je to humanitární katastrofa, není voda ani jídlo, popisuje situaci v Afrínu česká dokumentaristka

sinfin.digital