Jestli Asad použil chemické zbraně, může dojít ke stažení velvyslankyně, varuje Zaorálek

ČTK

ekb

RR

zz

Pokud se prokáže, že je za úterní chemický útok v provincii Idlib odpovědný režim prezidenta Bašára Asada, je na místě „razantní reakce“. Česká republika by pak zvážila i stažení velvyslankyně v Damašku Evy Filipi. V Bruselu to dnes řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. Pokud by ke stažení české ambasadorky skutečně došlo, v Sýrii už by Evropská unie neměla žádné diplomatické zastoupení. Česko je totiž poslední zemí unie, která své velvyslanectví v Damašku zachovala i po vypuknutí občanské války.

Český ministr dnes upozornil, že stále není přesně jasné, co se skutečně stalo. „To, co se stalo v Idlibu, je otřesná věc. Je to zločin, na který člověk těžko hledá slova,“ řekl Zaorálek. Případné použití chemických zbraní podobným způsobem považuje za něco „nepředstavitelného a šíleného“.

Zaorálek s novináři hovořil na okraj dnešní rozsáhlé mezinárodní konference o pomoci Sýrii a budoucnosti země. Sedm desítek delegací se do Bruselu sjelo den poté, co si pravděpodobný chemický útok ve městě Chán Šajchún vyžádal podle některých zdrojů nejméně 100 obětí a 400 zraněných.

V čem jsem lepší než Zeman? Neřeknu, na názoru kandidáta nezáleží, tvrdí Jiří Drahoš

sinfin.digital