Jižní Korea zrušila cvičení civilní obrany. Chce podržet budoucí jednání s KLDR

ČTK

nek

Jižní Korea dnes oznámila, že se pro letošek rozhodla zrušit cvičení civilní obrany, které každoročně pořádá jako přípravu občanů pro případ útoku severokorejského souseda. Chce tak udržet pozitivní atmosféru pro pokračování dialogu s KLDR, napsala agentura AP.

Zrušení civilního cvičení Ulči, které se obvykle konalo v srpnu souběžně s americko-jihokorejskými vojenskými manévry, se očekávalo vzhledem k tomu, že Spojené státy a Jižní Korea po červnovém setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa společné manévry pozastavily. Pravidelná americko-jihokorejská cvičení byla terčem ostrých kritik Pchjongjangu, který je označoval za nácvik invaze.

Cvičení civilní obrany Ulči byla zahájena v roce 1969, rok po neúspěšném atentátu Severokorejců na jihokorejského diktátora Pak Čong-hia. V 70. letech bylo cvičení Ulči sloučeno se srpnovými americko-jihokorejskými manévry Freedom Guardian.

Na cvičení se podílely vzdušné síly, pěchota, námořnictvo, policie, záchranné služby i jednotky civilní obrany. Začátek cvičení ohlásil zvuk sirén, auta v ulicích se následně zastavila, úředníci se evakuovali z kanceláří a chodci zmizeli v krytech civilní ochrany zřízených v metru a na dalších místech.

sinfin.digital