Jordánsko dostane ze Zálivu miliardy dolarů pomoci. Bojí se ropné monarchie nového Arabského jara?

Pavel Novotný

Dvě a půl miliardy dolarů slíbily sunnitské monarchie Zálivu Jordánsku. Reagují tak nedávné protesty, které v zemi následovaly po oznámení úsporných opatření vlády. Také Evropská unie pomůže Ammánu dvaceti miliony eur. Proč je Jordánsko tak důležité? Čeho se bojí arabské monarchie Zálivu? A za co Ammánu vděčí Evropa?

V saúdské Mekce se včera sešla výjimečná společnost. Osobně sem dorazili panovníci Saúdské Arábie, Kuvajtu a Dubaje – posledně jemnovaný, tedy Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, je zároveň viceprezidentem a premiérem Spojených arabských emirátů. V nejposvátnějším islámském městě se sešli s jordánským králem Abdalláhem II., který si – zjednodušeně řečeno – přijel pro podporu. Nejen boží, ale i finanční. A přinejmenším peněz se mu dostalo.

S pomocí, tedy nikoli půjčkou, musel Záliv spěchat, aby pokryl aktuální rozpočtový deficit. Tím ale podpora nekončí: zálivoví monarchové - kromě přímého vkladu na účet jordánské centrální banky – se za Ammán zaručí u Světové banky, každý rok během následující pětiletky vypomohou rozpočtu Abdalláhova království a zavázali se i k financování rozvojových projektů.

Mimochodem, oproti dárcovským konferencím, kde státy zpravidla více slibí než splní, má tento summit opravdu konkrétní výsledky.

INFO.CZ v epicentru: Summit k odzbrojení KLDR nepovede, Čína na něm vydělá, varuje analytik

sinfin.digital