K USA se vydaly další karavany migrantů a Trump chce omezit azyly. Zažádat umožní jen těm, kdo se registrují

ČTK

lup

Spojené státy umožní požádat o azyl pouze těm přistěhovalcům, kteří se registrují již při vstupu do země. Ostatní budou považováni za osoby, které nelegálně překročily hranice, a budou vyhoštěni. Oznámil to dnes americký prezident Donald Trump s tím, že se příští týden chystá vydat dekret upravující imigrační pravidla. Směrem k USA postupují mezitím z jihu další migrační karavany a Trump spolu s tím před blížícími se volbami stupňuje protiimigrační rétoriku. Čelí za to kritice i z řad republikánů.

Trump oznámil své záměry během téměř půlhodinového projevu v Bílém domě, v němž varoval Američany před karavanami migrantů mířících pěšky k americké hranici s Mexikem. Americké úřady podle něho nevpustí tyto skupiny čítající několik tisíc lidí do země kvůli tomu, že jsou v jejich řadách podle Trumpa ukryti zločinci.

"Je to jako invaze... Zranili a napadli mexické vojáky," prohlásil prezident, který si za podobné poznámky již dříve vysloužil kritiku od opozičních demokratů i od části svých republikánů.

Trump stupňuje boj proti migrační karavaně. Uprchlíkům chce dekretem zakázat žádat o azyl

sinfin.digital