Kalifornii dál svírá ohnivé peklo. Lidé utíkají před novým požárem a může být hůř

ČTK

luš

Kalifornští hasiči, kteří od minulého týdne bojují na severu tohoto amerického státu s ničivými požáry, mají od úterka další starost. Poblíž města Covelo severně od San Franciska se začal šířit nový požár, který ohrožuje desítky domů, uvedla agentura AP. Kalifornský oheň, který zabil již osm lidí a poničil stovky domů, bude podle předpovědi meteorologů i v příštích dnech posilovat horké a suché počasí.

Úřady nově nařídily evakuaci obyvatel šesti desítek domů v zemědělské oblasti v okolí Covela, kde se oheň začal rychle šířit kvůli silnému větru. Další dva velké požáry zuří přibližně 60 kilometrů jižně odtud na území okresů Mendocino a Lake. Hasiči odhadují, že ohroženo je celkem na 12 000 obytných budov.

Nepříjemnosti způsobuje i dým šířící se do velké vzdálenosti. Správa Yosemitského parku byla nucena prodloužit uzavírku území v Yosemitském údolí, které je ohrožováno kouřem. Zatímco původně měla skončit v pátek, správci ji prodloužili nejméně do soboty.

Meteorologové předpovídají, že nejméně do konce tohoto týdne neopustí Kalifornii suché počasí s vysokými teplotami, které přispívá k šíření ohně. Do boje s ním již zasáhlo téměř 40 000 hasičů a dobrovolníků, kterým se podařilo dosat pod kontrolu zhruba čtvrtinu území zasažených požáry.

sinfin.digital