Kalifornii sužuje největší požár v historii. Oheň pohltil desítky domů, tisíce lidí jsou na útěku

ČTK

luš

Kalifornie se nyní potýká s největším požárem, který kdy stát na západním pobřeží USA zasáhl. Oznámily to v noci na dnešek místní úřady a upozornily, že dva požáry u jezera Clear Lake severně od San Francisca nyní berou jako jeden ničivý živel. Oheň v oblasti Mendocino už zachvátil nejméně 1148 kilometrů čtverečních, přičemž rozsah se stále zvětšuje. Loni v oblasti hořela plocha o rozloze 1140 kilometrů čtverečních.

Plamenům na severu Kalifornie již padlo za oběť 75 domů a tisíce lidí musely prchnout více než 100 kilometrů daleko od svých domovů. Oheň na dvou místech nedaleko od sebe vypukl 27. července a nyní je situace pod kontrolou jen z 30 procent. S 18 většími požáry bojuje po celé Kalifornii více než 14.000 hasičů, informovala agentura AP

„Pamatuji si, když jsme před několika lety měli deset až 12.000 hasičů ve státech Kalifornie, Oregon a Washington, a nikdy ne 14.000 jako vidíme teď,“ řekl řekl mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a boj s požáry Scott McLean. Jen s ohni v oblasti Mendocino bojuje podle posledního hlášení úřadu téměř 4000 hasičů, nasazeno je zde také 441 vozidel a 15 vrtulníků.

Podobné události začínají být podle AP v Kalifornii běžné a sezona požárů je zde v důsledku klimatických změn delší a drsnější. Odborníci uvádějí, že teplejší počasí vysušuje vegetaci a dává vzniknout vážnějším požárům, které se rychle rozšiřují z venkovských oblastí do měst. Také ale připisují vinu šíření městské zástavby.

Do debaty kolem řádění ničivého živlu v Kalifornii se o víkendu vložil také americký prezident Donald Trump. Kalifornské požáry podle něj zhoršují „špatné zákony o životním prostředí“, které zabraňují náležitému využití „masivního množství dostupné vody“.

McLean reagoval slovy, že vody k hašení požárů severně od San Francisca je dostatek. Problém s vodou na hašení podle něj není ani na jiných místech Kalifornie. Trump také na twitteru napsal, že voda je v západoamerickém státě odkláněna do Tichého oceánu. Profesor Kalifornské univerzity v Davisu a dlouholetý analytik vodohospodářských sporů v Kalifornii Jay Lund na to odpověděl, že prezidentovo tvrzení „je tak fyzikálně nemožné, že se člověku ani nechce reagovat“.

sinfin.digital