Kalifornii zachvátilo ohnivé peklo. Plameny zničily celé město, jsou hlášeny oběti

ČTK

luš

Americký stát Kalifornie bojuje se třemi rychle se šířícími požáry, před kterými z domovů uteklo 157 000 lidí. Dnes to podle agentury AP oznámil šéf úřadu guvernéra pro krizové situace Mark Ghilarducci. Dodal, že živel si vyžádal blíže neupřesněný počet obětí. Na severu Kalifornie zničil oheň takřka celé město, na jihu pak úřady vyhlásily evakuaci zhruba dvou třetin přímořského města Malibu, které je v těsném sousedství Los Angeles. Původně bylo v plánu vyklizení celého Malibu.

Ghilarducci na tiskové konferenci prohlásil, že požáry si vyžádaly mrtvé, ale že počet obětí není znám. Neupřesnil ani bilanci zraněných. Ghilarducci také řekl, že rozsah škod je neuvěřitelný a srdcervoucí.

Na severu Kalifornie zuří požár nazvaný Camp Fire, který zničil část pohoří Sierra Nevada a téměř celé město Paradise, které leží 290 kilometrů severovýchodně od San Franciska a kde žije 27 000 obyvatel. Celkem zde živel pohltil asi 285 kilometrů čtverečních území. Oheň se přiblížil k městu Chico, kde žije 90 000 lidí, hasičům se ale zde podařilo postup živlu zastavit. Dosud byli zraněni dva hasiči a blíže neurčený počet civilistů, uvedl šéf místních hasičů Darren Read.

Evropu demoluje migrace a tradiční strany už padají, Brusel je mimo realitu, říká Jindrák

sinfin.digital