Kamarádi do deště. Putin slíbil Asadovi veškerou pomoc při ochraně suverenity Sýrie

ČTK

raz

Rusko bude nadále podporovat syrskou vládu v obraně jednoty země. V novoročním blahopřání to syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi řekl ruský prezident Vladimir Putin. S odvoláním na tiskové oddělení Kremlu o tom dnes informovala agentura TASS. Putin tento měsíc nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie, kde vojensky podporují Asadův režim v občanské válce a v boji proti teroristům z organizace Islámský stát (IS).

„Putin potvrdil, že Rusko bude i nadále poskytovat veškerou pomoc Syrské republice v ochraně státní suverenity, jednoty a územní celistvosti, i v procesu politického urovnání a v obnově národního hospodářství," uvedl Kreml. Putin vyjádřil naději, že v příštím roce budou pokračovat radikální změny k lepšímu.

Ruský prezident se s Asadem setkal před dvěma týdny při nečekané návštěvě Sýrie, při níž mimo jiné oznámil, že nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Prohlásil také, že syrští a ruští vojáci dokázali za zhruba dva roky zničit teroristickou organizaci IS. Moskva se do bojů v Sýrii zapojila v září 2015.

sinfin.digital