Kamerunská novinářka: Až Francie přestane drancovat Afriku, migrace do Evropy se sníží

Patty Bebe je kamerunská novinářka, která v Evropě vydává časopis Mbo@ttitude Magazin, jenž se distribuuje do řady afrických zemí. V časopise se často objevuje kritika diktátorských režimů v Africe, stejně jako  evropského přístupu k „černému“ kontinentu. V rozhovoru pro INFO.CZ Patty Bebe hovoří o tom, co by podle jejího názoru zastavilo migraci Afričanů do Evropy, proč se nejhůře mají lidé v bývalých francouzských koloniích nebo z jakého důvodu se musejí evropští politici chovat k Africe jinak než doposud.

Ve vašem rodném Kamerunu hrozí podle posledních zpráv občanská válka kvůli tomu, že se anglicky mluvící část země chce osamostatnit od té francouzské. Je ta hrozba reálná?

Kamerun dnes skutečně čelí jedné z největších hrozeb od vyhlášení nezávislosti v šedesátých letech minulého století. Všechno začalo mírovými pochody, které ale přerostly v násilí, napadání studentů vojenskými agenty jen kvůli tomu, že podporovali své učitele. Tahle, původně politická záležitost související s odporem proti vládě a jejím praktikám, dnes navenek vypadá jako separatistická hrozba. Jenže podstatou této krize ve skutečnosti není separatismus anglicky mluvících obyvatel.

A co je tedy hlavní příčinou nepokojů?

Jednoznačně fakt, že řada Kamerunců už má dost praktik vládnoucího režimu, centralizace moci, klientelismu, porušování lidských práv a nedostatků při vymáhání práva. V Kamerunu vládne režim, který pohrdá občany, používá státní násilí a odmítá jakýkoliv demokratický dialog. Fakt, že je vláda frankofonní a potírá všechno, co není francouzské, zůstává pouze vedlejším, nikoliv hlavním faktorem krize.

sinfin.digital