Kanaďan v mešitě zavraždil šest muslimů při modlitbě, teď toho lituje a prosí o odpuštění

ČTK

raz

Kanaďan Alexandre Bissonnette, který loni v lednu zastřelil v islámském kulturním středisku v Quebeku šest lidí, dnes přiznal vinu ve všech bodech obžaloby. Přehodnotil tak svou pondělní výpověď, kdy před soudem prohlásil, že vinu necítí, napsala agentura AP. Bissonnettovo rozhodnutí znamená, že se vyhne soudnímu procesu, který měl jeho vinu posoudit. Očekává se, že mu soud uloží trest doživotního vězení.

V prohlášení k soudu sdělil, že činu lituje a prosí o odpuštění. Řekl také, že si je vědom, že zničil řadu životů. Změnu svého rozhodnutí v přijetí viny zdůvodnil tím, že nechce vyvolat další drama, které by s procesem souviselo.

Bissonnette, který v době vraždy studoval politologii na Lavalově univerzitě v Quebeku, vtrhl v době večerních modliteb do mešity, kde zastřelil šest lidí a pět dalších vážně zranil. Prokuratura ho následně obvinila z šesti vražd a z šesti pokusů o vraždu. Pět obvinění z pokusu o vraždu odpovídá počtu postřelených, šesté obvinění bylo vzneseno dodatečně kvůli tomu, že v islámském středisku bylo ještě další více než tři desítky lidí.

sinfin.digital