Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Kanadu zaskočilo tropické počasí. V neklimatizovaných bytech umírají desítky opuštěných starých lidí

Kanadu zaskočilo tropické počasí. V neklimatizovaných bytech umírají desítky opuštěných starých lidí

Nejméně 54 lidí zemřelo v posledních šesti dnech v souvislosti s vlnou veder v kanadské provincii Québec na východě země. Uvedla to televize CBC na svém webu. Více než polovičku úmrtí spjatých s vedry, 28, zdravotníci zaznamenali v Montrealu.

Vlna veder s teplotami dosahujícími až 34 stupňů Celsia - o deset více než bývá obvyklé - podle předpovědi končí. Ale následky horkého počasí ještě mohou přetrvat, a tak se ministerstvo zdravotnictví chystá vydal další bilanci následků horkého a vlhkého počasí v pondělí.

Mnoho obětí bylo podle ministerstva starší 65 let a trpělo zdravotními problémy, které je řadily do nejohroženější skupiny. Úřady zrušily varování před vedry, nicméně upozornily, že v neděli a v pondělí by teploty mohly opět stoupnout k 29 stupňům Celsia.

Záchranáři nadále čekají zvýšený počet přivolání si pomoci, než bývá běžné. Končící týden byl perný: ve čtvrtek, kdy se teploty vyšplhaly na 34 stupňů, na lince 911 zaznamenali 1378 volání, skoro o třetinu více než bývá běžné, sdělila CBS mluvčí rychlé zdravotnické pomoci Valérie Tremblayová.

V Montrealu úřady pokračují v ověřování stavu nejohroženějších klientů veřejného zdravotnictví. Asi 60 procent místních obětí veder představovali osaměle žijící muži v mnohaposchoďových domech bez klimatizace, uvedla ředitelka zdravotnického odboru Mylène Drouinová.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1