Kanadu zaskočilo tropické počasí. V neklimatizovaných bytech umírají desítky opuštěných starých lidí

ČTK

mk

Nejméně 54 lidí zemřelo v posledních šesti dnech v souvislosti s vlnou veder v kanadské provincii Québec na východě země. Uvedla to televize CBC na svém webu. Více než polovičku úmrtí spjatých s vedry, 28, zdravotníci zaznamenali v Montrealu.

Vlna veder s teplotami dosahujícími až 34 stupňů Celsia - o deset více než bývá obvyklé - podle předpovědi končí. Ale následky horkého počasí ještě mohou přetrvat, a tak se ministerstvo zdravotnictví chystá vydal další bilanci následků horkého a vlhkého počasí v pondělí.

Mnoho obětí bylo podle ministerstva starší 65 let a trpělo zdravotními problémy, které je řadily do nejohroženější skupiny. Úřady zrušily varování před vedry, nicméně upozornily, že v neděli a v pondělí by teploty mohly opět stoupnout k 29 stupňům Celsia.

Záchranáři nadále čekají zvýšený počet přivolání si pomoci, než bývá běžné. Končící týden byl perný: ve čtvrtek, kdy se teploty vyšplhaly na 34 stupňů, na lince 911 zaznamenali 1378 volání, skoro o třetinu více než bývá běžné, sdělila CBS mluvčí rychlé zdravotnické pomoci Valérie Tremblayová.

sinfin.digital