Katalánský parlament musí do dvaceti dní vybrat nového premiéra, jinak budou nové volby

ČTK

mst

V čele katalánské vlády by mohla poprvé v historii stanout žena. Zástupci dvou hlavních separatistických stran vidí jako reálnou kandidátku Elsu Artadiovou (41). Katalánský parlament, v němž mají většinu separatisté, má už jen 20 dní na to, aby schválil nového předsedu místní vlády. Pokud to nestihne do 22. května, budou se v této autonomní oblasti konat nové volby.

Jedenačtyřicetiletou Artadiovou, která bývala pravou ruku expremiéra Carlese Puigdemonta před jeho útěkem do zahraničí, označil tento týden za dobré východisko ze současné krize Jordi Sánchez z Puigdemontovy koalice Společně za Katalánsko (JxCat) i úřadující šéf druhé nejsilnější separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Pere Aragonés.

„Nemáme s tím žádný problém, bude mít podporu naší strany,“ řekl katalánskému rozhlasu Aragonés, který nyní vede ERC. Předseda této strany Oriol Junqueras je už půl roku ve vazbě kvůli obvinění ze vzpoury za své separatistické snahy a místopředsedkyně strany Marta Roviraová kvůli témuž obvinění uprchla v březnu do Švýcarska. Podle Aragonése by se mohlo o novém premiérovi Katalánska hlasovat příští týden.

Kvalitní jídlo léči rakovinu i deprese, musíte hodně obětovat a změnit život, říká lékař Jan Šula

sinfin.digital