Katalánský premiér nezávislost nevyhlásil. Věří, že ji vyjedná, region na ni podle něj má právo

Lukáš Pospíšil

lup

Rozhodující chvíle v Katalánsku nastala. Premiér Carlos Puigdemont předstoupil před poslance a přednesl očekávaný projev, nezávislost v něm ale nevyhlásil. Řekl si o mandát, aby tento krok mohl učinit v budoucnu, ale věří, že je stále možné najít kompromis a s Madridem se dohodnout. Katalánsko má podle něj na nezávislost právo. Jeho vystoupení začalo se zpožděním, způsobily to neshody mezi jednotlivými partajemi – některé z nich si stěžovaly, že se s obsahem premiérova prohlášení seznámily na poslední chvíli, a nebyly s ním spokojené.

Katalánsko si podle Puigdemonta zasloužilo právo na nezávislost. Vztahy s Madridem ve stávající podobě podle něj nefungují. Přesto věří, že je možné nalézt dohodu. Puigdemont si poslancům řekl o mandát, aby mohl Katalánsko za nezávislé v budoucnu vyhlásit - zřejmě na příštím řádném jednání vlády. Nejdřív chce ale ještě jednat. Katalánský lídr ujistil, že bude respektovat vůli lidí, kteří se vyslovili v referendu.

Puigdemont řekl, že je nutné snížit napětí, k čemuž je potřeba dialog. Katalánsko by podle něj mělo být jednotné. Svůj projev uvedl slovy o tom, že před poslanci nestojí, aby prezentoval svůj vlastní názor, ale postoj vlády. Katalánsko označil za ekonomický motor Španělska a jednání o jeho nezávislosti za „evropské“ téma.

Madrid podle agentury AFP zůstává nepřístupný a dnešní „nevyslovené“ vyhlášení nezávislosti odmítl. 

Co se stane po vyhlášení nezávislosti? Čtěte přehled INFO.CZ

sinfin.digital