Kauza Huawei otevřela Babišovi dveře do Bílého domu. Česko ale musí hledat i jiná témata

Adam Kotrbatý

Cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka do USA může nastartovat novou kapitolu česko-amerických vztahů. Tuzemská diplomacie vyhlíží, že by se po letech nezájmu mohla opět vzkřísit spolupráce Prahy a Washingtonu. Česko však potřebuje silné téma, které zájem Spojených států podpoří.

Devět let nebyl v Česku americký prezident a nezdá se, že by se to mělo změnit. Jen o rok méně čeká český premiér na pozvání do Bílého domu. Andrej Babiš se ale jako první předseda vlády po Petru Nečasovi dočká. Americká ambasáda a následně i Bílý dům oznámily, že Donald Trump přijme Babiše už 7. března.

Schůzce státníků předchází aktuální cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který se ve Washingtonu setká mimo jiné se svým protějškem Mikem Pompeem a Trumpovým poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem. Jednat by s nimi měl například o armádní zakázce na nákup vrtulníků, dostavbě jaderných elektráren nebo kauze kolem čínské technologické společnosti Huawei.

Tvrdý postoj k Huawei zaujal

Právě tvrdý postoj českých úřadů vůči Huawei otevřel Čechům cestu ke špičkám americké administrativy. Pompeo ve čtvrtek oznámil, že USA nebudou spolupracovat a sdílet informace se zeměmi, které využívají systému Huawei. Spojené státy argumentují, že technologie firmy jsou nástrojem čínské špionáže. Protistrana se brání, že takové riziko neexistuje a USA na ni útočí, jelikož americké firmy nejsou konkurenceschopné při výstavbě moderních 5G sítí. Na nich by měla v budoucnu běžet značná část klíčové infrastruktury.

Smrt ve změti bytů, skladů chemie a továren. Bangladéš má s požáry systémový problém

sinfin.digital