Kde je ta maďarská diktatura? aneb Orbán a jeho výjimečný stav

Konzervativní noviny

KONZERVATIVNÍ NOVINY | „Vláda Viktora Orbána chce zastavit činnost parlamentu nejméně na dobu do konce tohoto roku. Otázka rakouského deníku Der Standard, zda nám tu takto vzniká první otevřená diktatura v Evropské unii, je zcela namístě. Zvláště když nouzový stav v Maďarsku má být časově zcela neomezen.“ Takhle burcoval v březnu na vlnách Českého rozhlasu Luboš Palata a ostatní média to vesměs kopírovala.

 

Nouzový stav, přijatý v březnu v Maďarsku, měl znamenat v podstatě diktaturu. Orbán rozpustil parlament, velké firmy převzala armáda, vládnout se bude pomocí dekretů a opoziční novináři půjdou do vězení. Evropská komise začala zákon zkoumat a předseda Evropské rady Donald Tusk přirovnal Orbána k fašistům. Nuže, nejenže se nic z toho nestalo, ale parlament poměrem 192:0 schválil zákon, kterým ukončil stav nouze přijatý v březnu.

Parlament současně prohlasoval zákon o dočasných zdravotních opatřeních. Když se v březnu projednávalo vyhlášení výjimečného stavu, bylo to v reakci na nedostatečnost maďarského zákona o živelných katastrofách, který byl koncipován spíše na povodně než na pandemii.

Čeští novináři o Maďarsku neumějí informovat. Žádnou koronadiktaturu tu nemáme, říká Pejša

sinfin.digital