Kdo byla Putinova poradkyně, která zemřela v letadle s Alexandrovci?

Info.cz

Na seznamu pasažérů letu, který dnes havaroval nedaleko ruského Soči, se objevila i Jelizaveta Glinková. Žena, kterou ruská média popisují jako nezdolnou humanitární pracovnici, měla velký vliv i na současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Během ruského angažmá na východě Ukrajiny vystupovala jako obhájkyně ukrajinských separatistů a organizovala humanitární pomoc. 

Doktorka Liza, jak zní přezdívka Glinkové, obdržela od Putina na začátku prosince vyznamenání za státní zásluhy. V děkovném projevu zmínila i krizi v Sýrii a na Ukrajině, v kterých se angažovala.

„Hlavní právo každého jedince je právo na život. V dnešních těžkých časech je některým toto právo brutálně odebíráno. Je pro mě těžké vidět v Donbasu zraněné či mrtvé děti, to samé v Sýrii. My humanitární pracovníci jsme apolitičtí. Jsme na straně míru a dialogu. Zítra odletím do Doněcka a pak do Sýrie. Stejně jako desítky dalších dobrovolníků. Nikdy si nemůžeme být jistí, že se vrátíme živí, protože válka je peklo na zemi. Ale věříme v to, že dobrota, soucit a slitování jsou ty nejsilnější zbraně,“ popsala žena.

sinfin.digital