Kdo je možný budoucí šéf amerických tajných služeb John Ratcliffe?

vl

Donald Trump oznámil, že k 15. srpnu končí stávající ředitel zpravodajců Dan Coats, který se s prezidentem dostal do konfliktu v otázce vztahů s Ruskem nebo Severní Koreou. Rozpory měli i kvůli činnosti zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. The New York Times informovaly, že Trumpovým nominantem na post je republikánský kongresman z Texasu John Ratcliffe. O koho se jedná?


List The New York Times třiapadesátiletého Ratcliffa charakterizuje především jako zasloužilého konzervativce a Trumpova spojence. V současné době je Ratcliffe členem sněmovního výboru pro trestnou činnost, terorismus a vnitřní bezpečnost.

Ratcliffe na sebe v Kongresu upozornil minulý týden během slyšení s bývalým speciálním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, kterého podrobil ostrým otázkám. Údajně si tak získal Trumpovu přízeň.

Ratcliffe Muellera mimo jiné obvinil z nedodržování pokynů ministerstva spravedlnosti a trval na tom, že pokud Mueller nevznesl proti Trumpovi obvinění, neměl by prohlašovat, že prezident není očištěn.

Nominaci Johna Ratcliffa, který před zvolením do Kongresu v roce 2014 v Texasu působil mimo jiné jako starosta města Heath a federální prokurátor, musí ještě schválit Senát. Pokud se tak stane, Ratcliffe bude šestým ředitelem národních zpravodajských služeb, organizace založené po teroristických útocích 11. září 2001, která má za úkol koordinovat činnost amerických zpravodajských agentur.

sinfin.digital