Kdo jsou jezídky Muradová a Bašárová a proč získaly prestižní Sacharovovu cenu?

Lucie Bednárová

Sacharovova cena se každý rok uděluje za obhajobu lidských práv a základních svobod. Letos si ji ze Štrasburku odvážejí dvě bojovnice za lidská práva jezídské menšiny Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová. Proč cenu dostaly a jaký byl jejich osud?

Kdo jsou Nadja Muradová a Lamíja Adži Bašárová?

Třiadvacetiletá Nadja Muradova a devatenáctiletá Lamíja Adži Bašárová unikly ze zajetí tzv. Islámským státem (IS) a staly se aktivistkami za ochranu obětí násilí a teroru. V srpnu 2014 je islamisté spolu s dalšími mladými ženami a dívkami unesli z vesnice Kóčó u města Sindžár v severním Iráku. Všechny muže a starší ženy rovnou zavraždili. Nádije se podařilo ze zajetí, kde byla jako sexuální otrokyně, utéct už po třech měsících, Lamíje se to povedlo po několika neúspěšných pokusech až v dubnu letošního roku. Pří útěku přes kurdskou hranici ji zranil výbuch miny a téměř přišla o zrak.

Obě dívky našly útočiště v Evropě a v současnosti žijí v Německu. Snaží se aktivně upozorňovat na osud jezídské komunity a situaci žen, které se stávají oběťmi sexuálního násilí. „Tisíce dalších uprchlíků prošly stejnými hrůzami jako já a moje rodina. Jsme roztroušeni všude možně. Vím, že se naši komunitu Islámský stát stále snaží vyhladit. Často si to připomínám a dává mi to sílu pokračovat,“ říká Nádija Muradová, která letos na podzim získala i mezinárodní Cenu Václava Havla za obranu lidských práv udělovanou Radou Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

sinfin.digital