„Kdybych mohl, žil bych jinde.“ Romové se mají na Slovensku stále hůř

vkr

Problém segregace na Slovensku se stále zhoršuje a řešení problému je v nedohlednu, říká Jonnathan Lee z Evropského centra pro práva Romů (ERRC). „Romové jsou jen kartou, kterou politici hrají ve chvíli, kdy se ucházejí o hlasy bílé většiny,“ dodává romský koordinátor.

Problém podle Leeho je, že žádná slovenská či československá vláda nebrala po roce 1989 romský problém vážně, nijak se mu nevěnovala. Postupné zhoršování situace na Slovensku tak vedlo k stále většímu štěpení společnosti a přispělo k rapidnímu zhoršování situace zejména po roce 2008. Tehdy začala výstavba několika zdí, které oddělují Romy od zbytku slovenské populace, upozorňuje ve své reportáži pro server Al Jazeera reportér Patrick Strickland.

Podle ERRC jsou Romové na Slovensku terčem rasismu, jejich rasa jim ztěžuje pozici ve chvílli, když si chtějí najít práci, byt či vzdělání. Jsou prý rovněž častěji lustrováni, čelí zastrašování, policejní brutalitě a dalším formám rasové diskriminace.

„Když jsem cestoval do školy, bílí mi nadávali do smraďochů,“ říká Martin Januv, asistent učitele v základní a mateřské škole ve slovenské Jarovnici. „Kdykoliv jsem šel do obchodu, pozorovali nás, jako kdybychom automaticky chtěli něco ukrást,“ smutní.

sinfin.digital