Když jde o volby, Rusko má chapadla v různých zemích světa, varoval americký ministr Mexiko

ČTK, raz

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v pátek upozornil mexickou vládu, aby si dala pozor na možné ovlivnění červencových prezidentských voleb Ruskem. Tillerson to řekl v Mexiku na tiskové konferenci po jednání se svým tamním protějškem Luisem Videgarayem a s kanadskou ministryní zahraničí Chrystinou Freelandovou.

"Víme, že Rusko má chapadla v různých zemích světa při různých volbách. Slyšeli jsme to od našich evropských kolegů. Mé doporučení je, abyste si dali pozor," řekl Tillerson v Mexiku, kde se chystají volby hlavy státu 1. července.

3888753:article:true:true:true

Tillerson se svým mexickým kolegou a šéfkou kanadské diplomacie jednal i o ekonomické spolupráci, o modernizaci Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), boji proti ilegální migraci či potírání obchodu s drogami.

Ministři zahraničí Mexika, USA a Kanady hovořili také o situaci ve Venezuele. Tillerson mírnil také svá čtvrteční vyjádření, že venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi možná hrozí svržení armádou a že by měl proto radši sám odstoupit a odjet na Kubu. V pátek Tillerson řekl, že by si přál pro Venezuelu klidný přechod k demokracii.

sinfin.digital