Když ustal strach z migrantů, přišlo téma Soros. Maďarsko uměle vytváří nepřátele, říká hungarista

pes

Když se člen maďarské vládní strany Fidesz Kristóf Altusz v interview se zahraničním novinářem zmínil, že země loni přijala 1300 uprchlíků, vypuklo v Maďarsku velké podivování. Jak si vláda obhájila čin, který je v přímém rozporu s její vytrvalou protiuprchlickou kampaní? Jak reagují obyvatelé maďarského venkova na děti migrantů? Co brzdí maďarskou opozici a za co všechno může miliardář Soros? Hovořili jsme s hungaristou a bývalým diplomatem Evženem Gálem.

Podle nedávného průzkumu si dvě třetiny maďarských voličů před nadcházejícími volbami myslí, že se v nich letos s vládní stranou Fidesz utká i neexistující Strana Györgye Sorose. O čem podle vás takový výsledek svědčí?

Rád bych na začátek zdůraznil, že nejsem politolog. Jsem hungarista, který tamní události sleduje sice pečlivě, ne však z hodiny na hodinu. Současná vláda začala kvůli svým nešťastným krokům ztrácet voliče už během svého prvního volebního období. Tehdy jí výrazně pomohla první migrační vlna. Fidesz vytušil, jak obrovský potenciál téma migrace má a vytkl si za cíl získávat své voliče na to, že se pasuje do role ochránce vlasti. Záhy pak zjistili, že to výtečně funguje, a tuhle rétoriku používají od té doby bez ustání. Migranty už na samém začátku „vítaly“ monumentální, v maďarštině psané transparenty „Neberte nám naši práci“ a podobně. Rozjela se těžce nenávistná kampaň, později podložená a zviditelněná tím, že namísto vybudování check-pointů na hranicích nechala vláda migranty záměrně projít Budapeští, aby skutečně celá země viděla, že je tu masa procházejících lidí. Téma migrace začalo ale časem přeci jen ztrácet na síle a vláda potřebovala najít nějakého dalšího nepřítele, „nebezpečí“ podobně silné jako jsou migranti.

Češka v Pákistánu má šanci na propuštění, tvrdí její právník. Věří, že jí pomůže

sinfin.digital