Kerles: Veselé klimatické Vánoce!

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | V Německu, které zůstává motorem evropské snahy o zpomalení klimatických změn, se ve svátečním čase řeší zdánlivě paradoxní otázka. Je možná v dnešní době slavit Vánoce tak, aby to nemělo negativní vliv na klima? I když se to nezdá, odpověď může být zásadnější než veškeré vědecké výzkumy dohromady.

Jedna věc jsou totiž globální „klimatická“ opatření a druhá příspěvek, kterým by se svého dílu odpovědnosti za celosvětové klima mohl chopit každý konkrétní jednotlivec. Existuje řada lidí, ochotných omezit se kvůli snaze o snížení emisí skleníkových plynů ve všem možném, od automobilismu až po létání. Ale skutečná hodina pravdy? Jedině Vánoce! Právě o těchto svátcích se totiž rozhoduje o tom, kdo to s bojem za záchranu klimatu myslí vážně a kdo jen blafuje.

Německo je tím nejlepším příkladem. I když Němci jsou ve valné většině nakloněni klimatickým opatřením včetně energetických úspor, jakmile jde o Vánoce, jdou, jak se zdá, veškeré ohledy na klima stranou. Jen za první svátek vánoční se zvedne oproti běžnému zimnímu dni spotřeba elektřiny v Německu o čtvrtinu, na vánoční osvětlení pak „padne“ 750 milionů kilowatthodin elektrického proudu. Vánoční trhy v Mnichově nebo Drážďanech si bez barevných žárovek sotva někdo dokáže představit. A to je jen začátek.

Strach: Jsme rozmazlení a pyšní. I díky politické korektnosti ztrácíme smysl pro humor

sinfin.digital