Kim Čong-un opět poutá pozornost. Nad tajemnou delegací do Číny si láme hlavu celý svět

ČTK

luš

Vlak, který do Číny přivezl údajně vysokou severokorejskou delegaci, dnes odpoledne místního času (ráno SEČ) opustil Peking. Který z vrcholných představitelů KLDR v čínské metropoli jednal, stále není známé. Agentura Bloomberg v pondělí s odvoláním na tři nejmenované zdroje napsala, že je v Číně na návštěvě severokorejský vůdce Kim Čong-un. Podle analytiků citovaných jihokorejskou agenturou Jonhap se ale může jednat o Kimovu mladší sestru Kim Jo-čong nebo o jednoho z nejbližších Kimových spolupracovníků Čche Rjong-hea.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes odmítlo podat zprávy o tajemné návštěvě v Pekingu. „V tuto chvíli nemáme žádné informace. Informace budou zveřejněny v příhodnou dobu,“ řekla novinářům na tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing.

Pokud by v Číně opravdu jednal Kim Čong-un, byla by to jeho první známá zahraniční cesta od roku 2011, kdy stanul v čele KLDR. Kim Čong-un se má koncem dubna sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a do konce května podle všeho i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Setkání Kima s čínským vedením před zmíněnými summity by podle expertů bylo logické. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem KLDR a jejím hlavním obchodním partnerem, ačkoli v poslední době se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad zbrojními testy Severní Koreje a čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných na KLDR.

sinfin.digital