Kim se vzdá svých raket. Jihokorejský prezident oznámil dohodu na úplném jaderném odzbrojení

lup

V pohraniční vesnici Pchanmundžom se píše historie. Místo s těžko vyslovitelným názvem bylo dějištěm zlomové schůzky severokorejského diktátora Kim Čong-una a jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Dopředu byly známé vzletné cíle: narovnat po desetiletí pošramocené vztahy a dosáhnout trvalého míru. V případě KLDR tu navíc byl ještě jeden bod globálního významu: prohlásit, jak a do jaké míry se země zbaví jaderných zbraní. Oba státníci se dle jihokorejského prezidenta dohodli na naprostém jaderném odzbrojení Korejského poloostrova a budou usilovat o podpis mírové dohody – byť detaily nepředložili.

Byl to summit mnoha nej, ale také velmi smíšených očekávání. Aneb ani při nejlepší vůli obou stran – a dlužno podotknout, že ji nejspíš skutečně mají – nešlo očekávat zásadnější výsledky než gesta a proklamace. Vrcholná schůzka na jihokorejské straně hranice v demilitarizovaném pásmu přesto přinesla řadu zajímavých momentů a výsledky, které mají globální význam.

Přišel, viděl, promluvil... 

Pokud bychom sahali pro ohrané klišé, nezbývalo by než konstatovat, že „je to malý krok pro Kima, velký skok pro KLDR“.

Zasazení summitu do pohraniční vesnice totiž přineslo svá specifika. Když pomineme fotogenické kulisy pohraničních domků, byl to právě i fakt, že Kim na setkání přišel pěšky a před zástupem fotografů poté udělal onen historický krok k jižnímu sousedovi. Jako první severokorejský vůdce od 50. let minulého století a korejské války.

Za hraniční linií na Kima čekal jihokorejský prezident Moon a oba si potřásli rukou – dlouze, přátelsky a se širokými úsměvy. Jak informuje jihokorejská strana, zazněl následující dialog:

Kim: Rád Vás poznávám. Jsem velmi rád.

Moon: Měl jste po cestě nějaké potíže?

Kim: Ani v nejmenším.

Moon: Je mi potěšením se s Vámi setkat.

Kim: Rozhodně. Jsme naplněný nadšením, že se setkáváme na tomto historickém místě. A opravdu na mě udělalo dojem, že jste vážil cestu až sem...

Moon: Bylo to vaše odvážné rozhodnutí, které nám umožnilo toho dosáhnout.

Kim: Ne, to vůbec ne.

Moon: Dosáhli jsme dějinného momentu.

Bylo toho dost – včetně společného zasazení stromu. Naopak oběd každý státník absolvoval sám.

sinfin.digital