Kiska chce zásadní rekonstrukci vlády, nebo předčasné volby. Fico to dramaticky odmítl

Info.cz

adk

pav

Nedůvěra lidí vůči státu je kvůli případu vraždy novináře Jána Kuciaka obrovská, řekl prezident Andrej Kiska. Kiska vidí k obnově důvěry dvě řešení - zásadní rekonstrukci vlády Roberta Fica, nebo předčasné volby. Prezident chce začít jednat se stranami co nejdříve. Kiska doufá, že se vraždu novináře a jeho snoubenky podaří vyřešit. Řekl to na mimořádně svolané tiskové konferenci.

Generální prokurátor kritizoval policejního prezidenta. „Zemřel-li Kuciak kvůli své práci, musí stát ukázat sílu.“

Večerní projev se ale rozhodl zrušit poté, co se v neděli sešel s premiérem Robertem Ficem. Mluvili spolu o řešeních současné politické krize, která se v zemi rozpoutala po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenka Martiny Kušnírové a také po zveřejnění Kuciakova posledního článku o napojení italské mafie na vládní stranu Směr-sociální demokracie.

„Bohužel se ukázalo, že naše vnímání situace a naše názory na možné řešení jsou zatím rozdílné. To poslední, co naše společnost potřebuje, je politické divadlo na televizní obrazovce,“ vysvětlil Kiska, proč se rozhodl uspíšit svoji promluvu.

Prezident nevidí žádný vládní plán, jak zemi z krize vyvést. Proto se rozhodl jednat s politickými stranami o tom, jak si představují budoucnost. On navrhuje dvě řešení. Buď zásadní rekonstrukci Ficovy vlády, nebo předčasné volby. Jak by se ale vláda měla změnit, nespecifikoval.

sinfin.digital