KLDR měla na summitu s Trumpem slíbit zničení střelnice Sohe, prý k němu doje „brzy“

ČTK

mst

Severní Korea údajně na summitu se Spojenými státy slíbila, že zničí střelnici Sohe na západě země, kterou v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu. Podle agentury Reuters to ve středu uvedl nejmenovaný americký představitel. 

Šéf Bílého domu Donald Trump po schůzce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem minulý týden řekl, že KLDR se zavázala zlikvidovat jedno ze svých raketových odpališť. Jméno zařízení ale nesdělil.

Nejmenovaný americký představitel lokalitu určenou ke zničení identifikoval jako střelnici Sohe. Kim prý na summitu řekl, že k likvidaci dojde „brzy“; časový údaj ale neupřesnil. Pchjongjang navíc tento Kimův závazek veřejně nepotvrdil.

Podle agentury Reuters se jedná o nejkonkrétnější opatření ze strany Severní Koreje, které ze summitu vzešlo. Kim při vrcholné schůzce obecně slíbil pracovat na odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, Trump za to nabídl Severní Koreji bezpečnostní záruky. Společné prohlášení ale neobsahuje podrobnosti o tom, jak a kdy by mělo být jaderného odzbrojení KLDR dosaženo.

Prezident Zeman už Babiše nepotřebuje. Chce se zapsat do dějin a slavně odejít, říká Jelínek

sinfin.digital