KLDR mučí lidi v táborech na převýchovu. Končí zde uprchlíci i prodejci, kteří si „příliš“ vydělali

ekb

Celá řada svědectví z KLDR dokazuje brutální zacházení režimu s politickými vězni, kteří trpí v tamních v koncentračních táborech a jediným vysvobozením je pro ně často jen smrt. Nová zpráva založená na satelitních snímcích ze severokorejského území, kterou dnes vydala organizace Rada pro lidská práva v Severní Koreji, zobrazuje také rozšířenou síť převýchovných táborů pro nápravu neposlušných obyvatel. Ti zde mohou skončit za pokus o útěk ze země, ale také kvůli naprostým banalitám.

Přestože se pozornost soustředí především na politické vězně, převýchovné tábory jsou podle amerického serveru Washington Post základním pilířem režimu, díky kterému může Kim Čong-un držet obyvatele v neustálém strachu.

„Dnes je mnohem důležitější než kdykoliv dřív zajistit, že osud obyčejných Severokorejců uvězněných v neúnosném systému gulagů zůstanou v čele našeho úsilí a úsilí mezinárodního společenství,“ říká ředitel washingtonské Rady pro lidská práva v Severní Koreji (HRNK) Greg Scarlatoiu, podle kterého se svět místo utrpení tamních obyvatel soustředí hlavně na jaderný program KLDR.  

Podmínky v táborech sloužících pro nápravu Severokorejců, kteří porušili přísná pravidla nastavená místním režimem, jsou podle organizace Rada pro lidská práva v Severní Koreji (HRNK) drsné, v porovnání se zařízeními pro politické vězně tu je však větší šance na to být z převýchovných táborů propuštěn. Dalším rozdílem je také to, že na rozdíl od politických vězňů, které má na starost místní tajná policie, jsou tábory pro neposlušné Severokorejce vedeny Ministerstvem veřejné bezpečnosti.

3506523:article:true:true:true

„Mnoho lidí je v těchto táborech za zločiny, které by v jiných zemích za zločiny ani považovány nebyly,“ říká autor studie a odborník na problematiku severokorejských koncentračních táborů David Hawk, který porovnal satelitní snímky s výpověďmi těch, kterým se z táborů podařilo utéct.

sinfin.digital