KLDR požaduje tělo zavražděného Kimova bratra. Zkouší to prý po dobrém

Info.cz, sta

Severokorejská delegace si přijela do Malajsie vymoci tělo zabitého bratra svého vůdce Kim Čong-nama a zajistit propuštění jednoho ze svých krajanů zadrženého v souvislosti s vraždou. Diplomatické vztahy mezi oběma zeměmi jsou od incidentu stále vypjatější. Nyní ale Kimovi zástupci vsadili na mírnější vyjednávací rétoriku.

Bývalý velvyslanec Severní Koreje při OSN Ri Tong-Il, který je součástí vyjednávacího týmu v Malajsii, prohlásil, že jeho země usiluje o „rozvoj přátelských vztahů“ mezi oběma zeměmi, stejně jako zajištění těla a vydání zadrženého muže, píše portál NBC News.

Tón jednání byl tak výrazně odlišný od posledních výroků Pchjongjangu směrem k Malajsii, kdy prostřednictvím oficiální státní tiskové agentury KCNA obvinil zemi ze spolupráce s Jižní Koreou na poškozování severokorejského režimu.

Severokorejci tak ostře kritizovali malajsijskou vládu za provedení pitvy Kim Čong-nama, který je držitelem diplomatického pasu. „Dokazuje to, že malajsijská strana se chystá politizovat převod těla v naprostém rozporu s mezinárodním právem a morálkou," uvedla agentura. Malajsie odmítá tělo vydat i po pitvě, která určila příčinu smrti otravou. Čeká na výsledky DNA, které by měly případně potvrdit totožnost zavražděného muže.

sinfin.digital