KLDR rozšiřuje kvůli sankcím nelegální výrobu drog. Hledá tak cestu k financování jaderného programu

Info.cz

ekb

Spojené státy i Evropská unie přitvrdily sankce vůči severokorejskému režimu, který pokouší jejich trpělivost stále četnějšími raketovými testy. Právě mezinárodní sankce KLDR přivádějí do problémů a ztěžuje jí cestu k získávání tvrdé měny, kterou Kim Čong-un potřebuje pro rozvoj svého jaderného a raketového programu. Podle německého serveru Deutsche Welle se ale Pchjongjang nehodlá posilování zbrojního arzenálu vzdát a hledá cestu v jiné nelegální činnosti, ve které však není žádným nováčkem – výrobě nelegálních drog. 

Ve světle nedávných sankcí se izolovaná Severní Korea snaží zuby nehty dostat k penězům potřebných k posílení raketového programu, opět proto zintenzivňuje výrobu omamných látek určených jak pro vývoz, tak pro domácí trh. Uvádí to jihokorejský server DailyNK s odvoláním na zdroje ze Severní Koreje.

„Sever má dlouhou historii výroby a prodeje drog v zámoří a pro režim to je příhodná nouzová cesta, jak zvýšit produkci, když dojde k posílení sankcí a je těžší exportovat legitimní zboží,“ řekl pro Deutsche Welle profesor mezinárodních vztahů na Mezinárodní křesťanské univerzitě v Tokiu Stephen Nagy. „Je zřejmé, že potřebují tvrdou měnu pro nové vojenské mechanismy a vědí, že existuje velký hotovostní trh pro nelegální drogy,“ dodává Nagy.

Výroba drog sponzorovaná státem se přitom v KLDR zaměřuje hlavně na produkci heroinu, kvůli kterému se ve velkém pěstuje mák na místních farmách, a na syntetické drogy vyrobené ve vysokoškolských laboratořích.

sinfin.digital