Klíčová postava aféry Wikileaks se dnes dostane na svobodu. Jaký bude nový život Chelsea Manningové?

Info.cz

ekb

Chelsea Manningovou, která ještě jako vojín jménem Bradley stála za obřím únikem diplomatických depeší na server WikiLeaks, se dnes poprvé od odsouzení nadechne čerstvého vzduchu na svobodě. Z vězení se dostává o 30 let dříve díky lednovému omilostnění prezidentem Barackem Obamou, který tak rozhodl jen pár dní před odchodem z Bílého domu. Kromě setkání s rodinou ji na svobodě čeká také velká pozornost médií, kterou by v novém životě mohla využít k boji za práva transsexuálů. 

Chelsea Manningová se dnes vrátí do světa, který se změnil ještě víc než ona za mřížemi. Když byla jako americký voják v roce 2013 odsouzena za zveřejnění tajných materiálů na server WikiLeaks a krátce na to odhalila také ženskou identitu, bylo na transgenderovou problematiku ve Spojených státech nahlíženo odlišně, než je tomu dnes.

Transsexuální vojáci například nemohli sloužit v armádě. Tento zákaz byl ale v polovině loňského roku, kdy Manningová seděla ve vězení, americkými úřady zrušen. Žádný z prezidentů Spojených států také nikdy nepronesl slovo „transgender“ v tradičním poselství o stavu – v lednu roku 2015 to změnil Barack Obama, když odsoudil „pronásledování lidí, jako jsou lesby, gayové nebo transsexuálové“.

Kalousek: TOP 0,9? Urážka, pane redaktore, chci dvouciferný výsledek a kulturu pro mladé zdarma

sinfin.digital